PÁLYÁZATKERESŐ ÉS PÁLYZATI INFORMÁCIÓS SZAKPORTÁL ( WWW.PAKE.HU )
munkaugyes@mtmail.hu|Oldaltérkép

Pályázatkereső.huPályázatkereső.hu

Összes pályázat: 2340 Érvényben levő: 0

PÁLYÁZAT KERESÉS:  RÉGIÓ »   kinek szól »   Keresendő szöveg » 


pályázati hírek

 • 2017
  aug.
  16

  Folyamatosak a döntések a vidékfejlesztési pályázatokról

  A Kormány azon dolgozik, hogy a beérkezett támogatási kérelmeket gyorsított ütemben elbírálja, eredményt hirdessen és a rendelkezésre álló forrásokat minél előbb és minél hatékonyabban a gazdálkodók rendelkezésére bocsájtsa

  Az államtitkár beszámolt arról, hogy az élelmiszeripari fejlesztéseket támogató felhívás esetében a Miniszterelnökség az első benyújtási szakaszban beérkezett kérelmekről döntést hozott. Eddig 291 darab támogatási kérelem érte el a támogatási küszöböt, amelyek összesen 42,3 milliárd forint támogatásban részesülnek. Fontos azonban megjegyezni, hogy a döntések még nem fejeződtek be, a felhívás további szakaszai kapcsán még zajlik az értékelési munka.

  A településképet meghatározó épületek felújítását, korszerűsítését támogató felhívás kapcsán Kis Miklós Zsolt elmondta: a rendelkezésre álló 27 milliárd forintos keret terhére összesen 2200 darab kérelem érkezett be, amelyek együttes forrásigénye meghaladta a 76 milliárd forintot. A Miniszterelnökség végül úgy döntött, hogy minden, a felhívás által meghatározott minimum pontszámot elért kérelem, támogatásban részesül. Ennek megfelelően első körben 808 darab pályázat, összesen 25,3 milliárd forintos keretösszegben kapott pozitív döntést. A nyertesek köre tovább bővül, ugyanis még vannak le nem zárt értékelések – tette hozzá.

  Az előadás során az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár kiemelte: a nyár végéig a Miniszterelnökség még további, főleg a kertészetek és állattartók számára fontos felhívásokról hoz támogatói döntéseket, és elkötelezett abban is, hogy az összes pályázat kötelezettségvállalása 2018. március végéig megtörténjen. Nem mindegy ugyanis, hogy az EU-s támogatások terén hogyan teljesítenek a tagállamok, mert ez lesz az egyik meghatározó szempont a rendszer továbbműködtetésének érdekében történő szakmai viták során.

  4048 olvasó

  tovább


  2017
  aug.
  16

  300 millió forintos közművelődési támogatás az önkormányzatoknak

  300 millió forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma azokat a települési önkormányzatokat, amelyek közművelődési intézményt, közösségi színteret saját fenntartásban vagy közművelődési megállapodás keretében működtetnek.

  A pályázat célja közművelődési intézmény vagy közösségi színtér karbantartása vagy felújítása, műszaki-technikai eszközállományának, berendezési tárgyainak gyarapítása. A vissza nem térítendő költségvetési támogatás megállapítása a települési önkormányzatok által vállalt önrész arányában történt - közölte az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága szerdán az MTI-vel.

  A támogatás minimális mértéke 100 ezer forint. A rendelet a társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott települések, valamint a települési önkormányzatok által 2016-tól működő új közművelődési intézmény vagy közösségi színtér támogatását részesíti előnyben.

  Mint írták, a keretösszegre összesen 726 pályázat érkezett be, közülük 542 nyert támogatást. A nem nyertes pályázatok közül 160 pályázatnál a vállalt önrész szerinti támogatás számított összege nem éri el a 100 ezer forintot, ezért el kellett utasítani.

  Huszonnégy pályázat az érdekeltségnövelő támogatáson kívül más hazai vagy európai uniós forrás keretében a pályázat tárgyával megegyező célra és ingatlanra öt éven belül támogatásban részesült, valamint egyéb pályázati kritériumnak nem felelt meg, ezért a kiírás értelmében ebből a forrásból nem részesülhetett.

  4106 olvasó

  tovább


  2017
  aug.
  16

  Közel 700 millió forintból fejlesztik az észak-magyarországi és észak-alföldi lovas turizmust

  Bár a domborzati adottságok alapján az ország azon kevés európai uniós ország közé tartozik, amely \"keresztüllovagolható\", ehhez azonban megfelelő infrastruktúrára is szükség lenne.

  A Magyar Lovas Turisztikai Szövetség által elnyert pályázat ezt a hiányosságot pótolja, például lovak pihenésére is alkalmas megállóhelyek kiépítésével, képzésekkel, informatikai háttér biztosításával - mondta. A program előkészítése elkezdődött, a kivitelezés a tervek szerint jövő év elején kezdődik és előreláthatólag másfél évig tart majd.

  Révész Máriusz emlékeztetett, hogy a kormány az aktív turizmus fejlesztését hazai és európai uniós forrásból támogatja, az egyebek mellett gyalogos-, vízi- és kerékpáros turizmus feltételeinek javítására, a kínálat bővítésére több mit 13 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezek közé illeszkedik a lovas turizmus is, amelynek a javarészt európai uniós forrásból finanszírozott GINOP pályázat segítségével megvalósuló fejlesztése most indul el az észak-magyarországi (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád) és az észak-alföldi (Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg) régiók megyéiben. Ebből alakítják ki a lóháton bejárható lovas turisztikai útvonalakat - tette hozzá a kormánybiztos.   

  Lóska János a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség (MLTSZ) elnökének ismertetése szerint a következő fél évben az előkészítés zajlik, majd ha a tervezési munkát a döntéshozók kellően megalapozottnak találják, tizennyolc hónapjuk lesz a kivitelezésre. Ez leginkább olyan megállóhelyek - istállók, beállók - kiépítését jelenti, ahol a lovak is megfelelő körülmények között pihenhetnek. Ezen kívül oktatni fogják azt is, hogy miként kell egy lovas túrát megtervezni, kivitelezni, mire kell az út során odafigyelni - tette hozzá az elnök. Kiemelte: mindehhez GPS-szel, valamint mobiltelefonnal is elérhető információk, applikációk lehetőségét is biztosítják majd.   

  Lóska János az MTI kérdésére azt közölte: saját felmérésük szerint Magyarországon körülbelül 140 ezren foglalkoznak valamilyen szinten lovaglással. Becslésük szerint mintegy negyven százalékuk vesz, vagy venne részt szívesen terep- és túralovagláson, amennyiben a feltételek megfelelőek, valamint sikerül megteremteni az elvárható biztonságos körülményeket is - fűzte hozzá az MLTSZ elnöke. Azt is elmondta: szeretnének megnyerni a programhoz lovasbarát szálláshelyeket, településeket, valamint éttermeket felkészíteni arra, milyen speciális igényei vannak egy hozzájuk betérő lovas turistának.     

  Harsányban nagy hagyományai vannak a lovaglásnak, a lovas turisztikának, a feltételek egy részét egy korábbi, Leader pályázat segítségével kialakították - mondta az MTI-nek Szabó Gergely, a település polgármestere. Hozzátette: szükségük lenne még lovak elhelyezésére alkalmas építmény, istálló kialakítására, amelynek költsége 10-15 millió forint. Hozzátette: 2016-ban elindították a helyi óvodában és általános iskolában a lovaglásoktatást, ennek köszönhetően körülbelül 100 gyerek kezdett el lovagolni.

  4042 olvasó

  tovább


  2017
  júl.
  31

  2017. első negyedévében 64 milliárd forint jutott a gazdálkodókhoz

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján 2017.07.27-én csütörtökön közzétett cikkből kiderül, hogy az Agrárgazdasági Kutató Intézet elkészítette az idei első negyedéves agrártámogatások pénzügyi összesítését.

  A tervek szerint 2017-ben mintegy 722 milliárd forint szolgálja az agrárium és a vidék fejlesztését támogatás formájában.

  Az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra összességében 63,7 milliárd forintot fizettek ki 2017 első negyedévében. A korábbi gyakorlathoz hasonlóan a kifizetések zömét (60,0 százalékát) a termelőknek nyújtott közvetlen támogatások adták, összegük az előző év azonos időszakában folyósított összeg (126,5 milliárd forint) közel harmadát érte el. A számottevő csökkenés azzal magyarázható, hogy az előző év végén jelentős előleg- és részfizetés valósult meg a közvetlen támogatások keretében. Emellett a hazai költségvetésből finanszírozott nemzeti támogatások keretében további jelentős összeget, 20,5 milliárd forintot folyósítottak az első negyedévben.

  A Vidékfejlesztési Program 2014–2020 intézkedéseire 0,7 milliárd forintot folyósítottak az első negyedévben, míg a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programra nem történt kifizetés 2017. március 31-ig.

  A piac szabályozását célzó intézkedésekre 4,3 milliárd forintot fordítottak, amelynek zöme továbbra is a kiegészítő nemzeti támogatással működő programokat fedezte, nagyobb részben nemzeti forrásból.

  A NAK cikkéből kiderül, hogy a tervek szerint 2017-ben mintegy 722 milliárd forint szolgálja az agrárium és a vidék fejlesztését támogatás formájában. Ezen belül közvetlen termelői támogatásokra 395,7 milliárd forintot, piaci és egyéb támogatásokra 32,4 milliárd forintot és a nemzeti támogatás jogcímeire további mintegy 88 milliárd forintot vehetnek igénybe a kedvezményezettek a 2017. költségvetési évben. A 2014–2020-as tervezési és programozási ciklushoz kapcsolódó vidékfejlesztési és halászati programokra a 2017. évre előirányzott támogatási összeg az előző évhez képest közel 100 milliárd forinttal 206,1 milliárd forintra bővült.

  Az első negyedévben a támogatási összeg a korábban tapasztalt 80-20 százalékos aránytól eltérően 64,1-35,9 százalékban oszlott meg az uniós és a nemzeti forrás között. Európai uniós forrásból 40,9 milliárd, hazai forrásból további 22,9 milliárd forint kifizetése valósult meg az első negyedév folyamán. A 2017. évre előirányzott támogatási összeg viszont továbbra is a 80-20 százalékos megoszlást követi, 591,0 milliárd forintot folyósíthatnak az európai uniós, 131,7 milliárd forintot pedig a nemzeti költségvetésből a 2017. évi agrár-vidékfejlesztési támogatásokra.

  A közvetlen támogatás jogcímein az év első három hónapjában 38,2 milliárd forint jutott el a termelőkhöz, amely az előző év azonos időszakához képest számottevően kevesebbnek bizonyult – ennek oka szintén a tavalyi előleg- és részfizetés.

  A termelőknek nyújtott mintegy 38 milliárd forint támogatási összeg legnagyobb részét, 69 százalékát (26,4 milliárd forint) a zöldítési támogatás tette ki, míg a területalapú támogatás a közvetlen támogatások mint-egy 15 százalékát (5,7 milliárd forint) adta. Emellett a gyümölcstermesztés és az ipari zöldségnövény támogatására közel 1,5-1,5 milliárd forintot folyósítottak. A fiatal mezőgazdasági termelők a cukorrépa-termesztés támogatásához hasonló összegű, 1,1 milliárd forintos támogatásban részesültek. A termeléshez kötött támogatások keretében mindössze 345 millió forintot fizettek ki a kedvezményezetteknek.

  A 2017. évre előirányzott támogatási összegből 4,3 milliárd forint kifizetése valósult meg az első negyedévben. Ebből az AKI szerint nem célszerű következtetéseket levonni az előirányzott összeg teljesülését illetően, hiszen a kifizetési rend okán számos támogatás az év második felében teljesül.

  A nemzeti támogatások kifizetése összességében 20,5 milliárd forint összegben valósult meg 2017 első negyedévében, amelynek túlnyomó része, 72,9 százaléka „Nemzeti agrártámogatások” előirányzat jogcímein jutott el a gazdálkodókhoz. A nemzeti költségvetésből megvalósult kifizetések további jelentős hányadát „Átmeneti nemzeti támogatások” jogcímein, 14,4 százalékát pedig az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére vették igénybe a kedvezményezettek az első negyedévben. A baromfi állatjóléti támogatás a nemzeti támogatások között 10,8 százalékos arányt képviselt, emellett a sertés állatjóléti támogatás a hazai költségvetésből megvalósult kifizetések további 6,0 százalékát képezte

  A termelőket ért agrárkárok enyhítésére a gazdálkodók befizetéseiből a 2017. évre is 4,3 milliárd forint áll rendelkezésre, amely összeg kiegészül további a hazai költségvetésből elkülönített összeggel, 4,3 milliárd forinttal. Így összességében 8,6 milliárd forint áll a gazdálkodók rendelkezésére a 2016. évi károk kompenzálására 2017-ben. Ebből az összegből 4,9 milliárd forint támogatás kifizetése valósult meg az első negyedévben.h

  4092 olvasó

  tovább


  2017
  júl.
  31

  Közlemény a VP előlegigénylésekkel kapcsolatban

  Az előlegigénylések gyorsabb teljesítése érdekében a Magyar Államkincstár honlapján tájékoztató közleményt jelentetett meg.

  A Vidékfejlesztési Program keretén belül benyújtott előleg kifizetés igénylések ügyintézésének és kifizetésének gyors és gördülékeny teljesítése érdekében felhívjuk a Tisztelt Kedvezményezettek figyelmét az alábbiakra:

   

  A 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 272/2014. (XI.5.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 123. § (3) bekezdésében foglaltak szerint "Ha a kedvezményezett által benyújtandó irat nem tartalmazza a kibocsátó minősített elektronikus aláírását, vagy az nem az arra feljogosított által készített hiteles elektronikus másolat, a biztosítékok iratanyagát az elektronikus benyújtást követően haladéktalanul papír alapon is be kell nyújtani."

  A fenti rendelkezés alapján – amennyiben szükséges – a támogatás jóváhagyásának feltétele a biztosítékok eredeti papíralapú példányának a kifizető ügynökséghez történő benyújtása az alábbi címre:

  Magyar Államkincstár Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Támogatások Pénzügyi Főosztálya

  Biztosíték- és Követeléskezelési Osztály, 1476 Budapest, Pf.: 407.

  Ha a Kedvezményezett a biztosítékok iratanyagát nem nyújtja be az előleg kifizetés igényléssel egyidejűleg a kifizető ügynökség részére (cégszerűen aláírt eredeti példányban), akkor annak bekérésére hiánypótlás keretében van lehetőség.

  Az elfogadható biztosítékokat a Korm. rendelet 83. § (1) bekezdése tartalmazza. A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény hatálya alá tartozó hitelintézetek által nyújtott garancia esetén a garanciavállaló nyilatkozatoknak meg kell felelniük a Korm. rendelet 1. sz. melléklet (Egységes Működési Kézikönyv) IV. fejezetében foglalt tartalmi és formai követelményeknek. Az ennek való megfelelést hivatottak segíteni a Magyar Államkincstár honlapján az egyes támogatási intézkedések kapcsán a "Tájékoztatók" menüpontba feltöltött "Garanciavállaló nyilatkozat" sablonok és a hozzájuk kapcsolódó kitöltési útmutatók.

  Előleg igénybevételére a Korm. rendelet 115. § (5) bekezdése értelmében a záró kifizetési igénylés benyújtásáig bármikor lehetőség van."

  4169 olvasó

  tovább


  2017
  júl.
  31

  Kedvezőbbé válnak a vállalkozásoknak szóló energetikai pályázatok

  A Világgazdaság értesülései szerint a GINOP és a Pest megyére vonatkozó VEKOP programokon belül megjelent vállalkozásoknak szóló energetikai pályázatok átdolgozásának az a legfőbb célja, hogy a műszaki és szakmai kedvezmények révén vonzóbbá váljanak a pá

  Erre a célra ugyanis hiába különítettek el előzetesen két felhívásban több mint 100 milliárd forintot, vidéken 10 százalék alatti volt a kereslet.

  Ahogy a Világgazadaság cikkében olvasható, a pályázati konstrukciók sikere érdekében javaslat készült a felhívások módosítására, a változtatások a műszaki és a szakmai elvárásokra, a projekt során megvalósítandó tevékenységekre, valamint az igényelhető támogatás összegére vonatkoznak a Miniszterelnökségtől kért tájékoztatás szerint. Mint kiemelték, a feltételek újragondolása után jelentősen megnőhet a támogatást igénylők száma, így jobban hasznosulhatnak a költséghatékony energiatermelésre és energiafelhasználásra elkülönített források.

  A Világgazdaság azután fordult a tárcához, hogy megjelent: átmenetileg szüneteltetik a pályázatok beadását a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) a kombinált hiteltermékes, megújuló energiát igénybe vevő épületenergetikai fejlesztéseknél, ahogyan ennek a felhívásnak a – központi régióra szabott – Versenyképes Közép-Magyarország operatív programban (Vekop) található tükörpályázatában is.

  A feltételek átszabásának szükségét a Miniszterelnökség sem vitatta, egyúttal elismerte lapnak, hogy a július eleji adatok szerint a Ginop-felhívásra mindössze 204 hitelkérelem futott be 4,07 milliárd forint értékben, a Vekop-változatnál pedig 60 kérelmet regisztráltak 2,78 milliárddal. Holott előbbinél a támogatással és a kölcsönnel együtt 91,53, utóbbinál pedig 11,76 milliárd forint áll rendelkezésre.

  A tárca hat olyan pontot emelt ki a módosítástervezetből, amelyet érinthetnek a folyamatban lévő egyeztetések. Eszerint a feltételeknek megfelelő projektek 1,5 és 50 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, illetve ugyanekkora összeghatárokkal kedvezményes kamatozású éven túli kölcsönt. Az eredeti kiírásban mindkét esetben 3 millió forint volt a belépési szint, ezt tehát megfelezik. További változás, hogy a műszaki és a szakmai elvárások között a fajlagos költségeknél a nettó beruházási költség helyett csak az elszámolható költség lehet ezentúl a vetítési alap - írja a Világgazdaság.

  A napelemes rendszer telepítésénél törlik azt a kitételt, amely szerint technológiai célú energiafelhasználás csökkentésére nem igényelhető támogatás. További változás lenne, hogy az előkészítés mérnök-szakértői költségeinek piaci áras ellenőrzésére a Magyar Mérnöki Kamara díjszabása lesz a mérvadó a három árajánlat helyett. Szintén módosítás, hogy ezentúl a kötelező nyilvánosságra hozatalra költséget kell tervezni. A továbbiakban az elvárt fedezettség mértéke függhet az egyes hitelcéloktól.

  4132 olvasó

  tovább


  2017
  júl.
  31

  10 milliárd forintos munkahelyteremtő pályázat indul kkv-knak!

  Augusztus elsejétől 10 milliárd forint összegű nyílt pályázatot hirdet a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására a Nemzetgazdasági Minisztérium

  A pénzből 1100-1200 kkv-nál több mint 5 ezer új munkahely jöhet létre és további mintegy 10 ezer már meglévő megőrzését is támogatják.

  Varga Mihály elmondta, a pályázattal a kkv-szektor megerősítésén túl a területi különbségek is csökkennek, a hátrányos térségek felzárkóznak és a helyi gazdaságok is megerősödnek.

  A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a teljes foglalkoztatás eléréséhez a kkv-szektor érdemi támogatása szükséges, hiszen az Európában is nagyon alacsonynak számító magyar munkanélküliségi rátával még nem lehetnek teljesen elégedettek. Mint mondta: fontos a kis- és középvállalkozások támogatása, mert ők teszik ki az országban működő vállalkozások 99 százalékát, emellett a magyar foglalkoztatotti létszám több mint 70 százaléka náluk dolgozik. A kormány ezért kiemelten kezeli a kkv-k helyzetét, hiszen a technológiai fejlesztésekkel, uniós és belföldi támogatásokkal ezek a cégek tovább erősödhetnek, amivel a versenyképességük, ezáltal az ország versenyképessége is tovább javulhat - tette hozzá.

  A központi program segítségével a kkv-k többek között új eszközöket, gépeket szerezhetnek be, a támogatási összeget ingatlanvásárlásra vagy bérleti díjakra is fordíthatják - közölte a tárcavezető. A munkahelyteremtő támogatás regionális beruházási támogatás jogcímen vagy csekély összegű (de minimis) támogatásként nyújtható, amelynek mértéke nem regisztrált álláskereső esetén új munkahelyenként 1,5 millió forint lehet. Ezen felül a vállalatok kiközvetített álláskereső foglalkoztatása esetén új munkahelyenként 500 ezer forint, 12 hónap alatt kizárólag közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személynél új munkahelyenként 800 ezer forint, kedvezményezett járásban vagy településen új munkahelyenként további 400 ezer forint kiegészítő támogatást kaphatnak - ismertette a miniszter.

  Varga Mihály hangsúlyozta: a munkáltatónak vállalnia kell, hogy a beruházással létrehozott kapacitásokat, szolgáltatásokat a beruházás befejezésétől számított 3 évig folyamatosan fenntartja és működteti a térségben. A munkáltatónak köteleznie kell magát, hogy a beruházási telephelyén a pályázat benyújtása előtti 12 hónapban meglévő átlagos létszámot fenntartja, és a létszámbővítésre legalább 2 éves folyamatos foglalkoztatási kötelezettséget vállal - tette hozzá.

  A munkaerő-piaci program pályázati időszaka 2017. augusztus 1-jétől nyílik meg, és a 2017. szeptember 15-én zárul le. A támogatott beruházást legkésőbb 2018. szeptember 30-ig kell a kedvezményezetteknek befejezniük. A pályázaton való részvételről, a pályázat feltételeiről és elkészítéséről a beruházás helye szerinti kormányhivatal foglalkoztatásért felelős szervezeti egysége ad tájékoztatást.

  4146 olvasó

  tovább


  2017
  júl.
  17

  Átmenetileg szüneteltetésre kerül két vállalkozásoknak szóló energetikai pályázat!

  Átmenetileg szüneteltetésre kerül a beadási lehetőség és módosul a GINOP-4.1.1-8.4.4-16 Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermékkel és a VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 Vállalkozások megújuló energia

  A hivatalos közlemény szerint az Irányító Hatóság az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében fog módosításokat végezni a két felhívásban. A szüneteltetés nincs összefüggésben a rendelkezésre álló keretösszeg elfogyásával.

  4051 olvasó

  tovább


  2017
  júl.
  17

  Módosult az európai uniós támogatások felhasználásnak hazai eljárásrendje

  2017. júniusában módosításra került a 272/2014. Kormányrendelet, mely az európai uniós alapból származó támogatások felhasználásának szabályait tartalmazza

  A módosítás az alábbiakat tartalmazza:

  4111 olvasó

  tovább


  2017
  júl.
  17

  Közel 650 milliárd forint támogatást kapott az agrárium 2016-ban

  Az Agrárgazdasági Kutató Intézet rendszeresen közöl az agrár- és vidékfejlesztési támogatások összetételéről, a főbb célokra történő felhasználásának aktuális állásáról, valamint a lízingcégek és az ágazati csődráták alakulásának helyzetéről tájékoztatás

  Az összefoglaló szerint az agrárium és a vidék fejlesztését támogató intézkedésekre összességében 647,3 milliárd forintot fordítottak 2016-ban. Ez az összeg 145 milliárd forinttal maradt el az előző évitől, amely csökkenés a vidékfejlesztési programokra folyósított, mintegy 255 milliárd forinttal kisebb támogatási összegnek tulajdonítható. Emellett a piaci és egyéb támogatások keretében kifizetett összeg is mérséklődött, megközelítőleg 3 milliárd forinttal. A csökkenés hátterében főként az agrárpiaci támogatások, azon belül is a borászati ágazat támogatásának mérséklődése áll, míg az egyéb uniós támogatást kiegészítő támogatások érdemben nem változtak.

  4206 olvasó

  tovább


  2017
  júl.
  17

  Megjelentek a 2017. évi tanyafejlesztési pályázatok

  Összesen 807 millió forintos keretösszeggel került kiírásra a hazai forrásból finanszírozott három tanyafejlesztési pályázat.

  A támogatást az alföldi tanyás térségben található települési önkormányzatok, önkormányzati társulások, egyházi jogi személyek, civil szervezetek, nonprofit szervezetek, magánszemélyek, őstermelők vagy egyéni vállalkozók igényelhetnek augusztus 7-től. Ingyenes előminősítésünkre a cikk alján jelentkezhet.

  4212 olvasó

  tovább


  2017
  júl.
  11

  Új pályázatok jelentek meg a Cseh Tamás Programban - koncerthelyszínek és induló előadók részére!

  2017. augusztus 4-ig lehet benyújtani a pályázatokat a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumban meghirdetett felhívásokra.

  A Program negyedik évadának első pályázatai a fővárosi, vidéki, határon túli koncerthelyszínek és az induló előadók számára nyújtanak vissza nem térítendő támogatást. Bővebb információ és ingyenes előminősítésre jelentkezés alább!

  4205 olvasó

  tovább


  2017
  júl.
  11

  Elindulnak az uniós forrású egészségügyi fejlesztések

  Az uniós forrású egészségügyi fejlesztések jól haladnak, a projektek kétharmadára már szerződést kötöttek, és a következő időszakban kezdődhet a betegbiztonságot, az ellátás színvonalát vagy a megelőzést célzó programok megvalósítása

  Schanda Tamás ismertetése szerint az Emberi Erőforrás Fejlesztési Program (EFOP) keretében mintegy 163 milliárd forint forrást biztosítanak különböző egészségügyi fejlesztésekre. A kormányzat célja, hogy a következő 6-9 hónapban a rendelkezésre álló teljes keretet lekössék, arra szerződést kössenek.

  4186 olvasó

  tovább


  2017
  jún.
  28

  25 milliárd forinttal támogatják az innovatív agrárprojekteket - már lehet jelentkezni!

  Már be lehet nyújtani a támogatási kérelmeket a Vidékfejlesztési Program keretében megjelent \"Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása\" című felhívásra.

  A támogatásból kötelező egy legalább 5 tagból álló operatív csoportot létrehozni, amelyek az alábbi területeken tevékenykedhetnek: mezőgazdasági termelés, élelmiszer-feldolgozás és borászat, REL, erdőgazdálkodás. A felhívás támogatja továbbá az operatív csoportok azon projektjeit, melyek egy teljesen innovatív beruházást valósítanak meg. Az igényelhető támogatás a csoport létrehozására maximum 206.000 euró, az innovatív projektre 1.030.000 euró is lehet, a támogatási intenzitás 100%, a beruházási elemek esetében közép-magyarországon 50%, a többi régióban 60% lehet.

  Bővebb információ és ingyenes előminősítés alább!

  Az Agrár-Innovációs Operatív Csoport létrehozása a pályázat kötelező eleme, a csoport az alábbi kritériumoknak kell, hogy megfeleljen:

  - a célterülettel foglalkozó gazdálkodók, kutatóhelyek, szaktanácsadók vehetnek részt a csoportban,

  - egy kutatóhely több projektben is részt vehet,

  - a csoportban legalább 5 gazdasági tevékenységet folytató természetes vagy jogi személy vesz részt, melyek jogilag egymástól függetlenek

  - a csoport taglétszámának legalább 40%-a az adott ágazatban gazdálkodó

  A csoport létrehozásán és működtetésén belül fontos a Projektterv kidolgozása és az abban foglaltak megvalósítása. A pályázat innovatív beruházás része választható, az egyes beruházásokon belül a választható tevékenységek:

  1. Mezőgazdasági termeléssel kapcsolatos beruházások:

   innovatív eredmény megvalósulását szolgáló projektek megvalósítását szolgáló beruházások támogatása

  2. Élelmiszer-feldolgozással, borászattal kapcsolatos beruházások:

  új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása

  épületek, építmények kivitelezése

  környezetterhelést csökkentő tevékenységek

  energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek

  megújuló energiaforrást hasznosító technológiák

  3. Erdőgazdálkodással kapcsolatos beruházások

  erdősítéssel kapcsolatos innovatív projektek támogatása

  innovatív agrár-rendészeti rendszerek létrehozása

  erdőtüzek, természeti katasztrófák és katasztrófaesemények által okozott erdőkárok megelőzése

  erdei ökoszisztémák térítésmentesen nyújtott közéleti funkcióinak fejlesztése

  erdészeti technológiákra és erdei termékek feldolgozása és piaci értékesítésének támogatása

  A felhívás keretein belül kizárólag olyan beruházás valósítható meg, amely innovatív projektnek minősül, vagyis: az említett ágazatokat széles körben érintő probléma kezelését vagy lehetőség kihasználását célzó, tudományos ismeretek felhasználásával együtt járó megoldás, amely lehet új termék, gyakorlat, szolgáltatás, termelési eljárás vagy egy új módja a szervezési folyamatoknak. Nem tekinthető innovatív projektnek, amely a piacon már kapható technológia, szolgáltatás vagy rendszer bevezetésén, egyszerű adaptálásán, imitáción alapszik.

  Nem támogathatóak a felhíváson a takarmánygyártással, halfeldolgozással- és tartósítással, karácsonyfa- és díszítőgally telepítéssel, valamint fás szárú energetikai célú faültetvény telepítésével kapcsolatos beruházások.

  Az operatív csoport létrehozására maximum 150.000 eurónak megfelelő forintösszeg igényelhető, mely a projekt összköltségének 100%-a. Az innovatív beruházásra igényelhető támogatási összeg:

  Mezőgazdasági termeléssel, élelmiszer-feldolgozással, borászattal és REL-lel kapcsolatos beruházás: maximum 1.030.000 eurónak megfelelő forintösszeg, a KMR-n kívül 60%-os, a KMR-n belül 50%-os támogatási intenzitással

  Erdőgazdálkodással kapcsolatos beruházások: maximum 560.000 eurónak megfelelő forintösszeg, a KMR-n kívül 60%-os, a KMR-n belül 50%-os támogatási intenzitással.

  A fiatal mezőgazdasági termelőkkel végrehajtott projektek 10%-kal magasabb támogatási intenzitásra jogosultak minden beruházás esetében

  A pályázat elbírálásánál többletpontot jelenthet:

  csoport sokszínűsége: kutatóhely, hazai vagy külföldi intézményben PhD vagy doktori vagy magasabb címmel rendelkező személy, szaktanácsadó, TCS/TSZ/szakmaközi szervezet tag

  tagok tudományos vagy szakmai publikációi

  tapasztalat K+F+I projektben

  csoporton belüli fiatal gazda/gazdák

  online/hagyományos kommunikációs eszközök, bemutató üzemi programok, további pontot ér, ha ezek idegen nyelven történnek

  hazai vagy nemzetközi szabadalmi bejelentés

  többlet-önerő vállalása

  A támogatási kérelmeket 2017. november 30-ig lehet benyújtani.

  4106 olvasó

  tovább


  2017
  jún.
  28

  Pest megyei vállalkozások 3 milliárd forintot nyertek el telephely fejlesztésekre

  Pest megyében 61 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el 3 milliárd forintot meglévő telephelyeinek átalakítására, modernizációjára valamint bővítésére, továbbá 53 pest megyei önkormányzat 4 milliárd forintot belterületi utak gazdaságfejlesztési célú f

  A 2016-2021 közötti időszakban Pest megye célzott fejlesztésére a költségvetésből az NGM pályázati rendszerben 80 milliárd forint támogatást biztosít, a források kihelyezésénél alapvető cél, hogy a támogatások 60 százaléka a gazdaságfejlesztést szolgálja - tette hozzá az államtitkár.

  A vállalkozások telephely fejlesztését célzó pályázatoknál több mint négyszeres volt a túligénylés, ugyanis az eredetileg 1,4 milliárd forintos támogatási keretösszegre összesen 132 pályázat érkezett be 6,5 milliárdos igénnyel. A nagy érdeklődésre tekintettel a szaktárca 1,5 milliárd forinttal megemelte a keretösszeget.

  Rákossy Balázs kiemelte: az összesen 3 milliárd forintra bővült támogatással 61 vállalkozás kap lehetőséget Pest megye területén meglévő telephelyeinek átalakítására, modernizációjára, bővítésére, a nem megfelelő telephelyek kiváltására. A fejlesztések eredményeként 201 új munkahely jön létre. Az államtitkár szerint a korszerű infrastruktúrával felszerelt telephelyek kialakítása hozzájárul a vállalkozások versenyképességéhez, a helyi gazdaság élénkítéséhez és a foglalkoztatás növeléséhez.

  Rákossy Balázs beszámolt arról is, hogy a belterületi utak gazdaságfejlesztési célú felújítására 4 milliárd forintot nyert el 53 Pest megyei települési önkormányzat. A felhívásra 147 pályázat érkezett, összesen 12,7 milliárd forintos támogatási igénnyel, míg az eredetileg rendelkezésre álló keretösszeg 3,5 milliárd forint volt. Emiatt az NGM ennél a pályázati lehetőségnél is kibővítette a rendelkezésre álló keretet, további fél milliárd forinttal. Az egyes Pest megyei települési önkormányzatok 20 millió és 150 millió forint közti támogatást nyertek el - közölte az államtitkár.

  4180 olvasó

  tovább


archívum