PÁLYÁZATKERESŐ ÉS PÁLYZATI INFORMÁCIÓS SZAKPORTÁL ( WWW.PAKE.HU )
munkaugyes@mtmail.hu|Oldaltérkép

Pályázatkereső.huPályázatkereső.hu

Összes pályázat: 2340 Érvényben levő: 5

PÁLYÁZAT KERESÉS:  RÉGIÓ »   kinek szól »   Keresendő szöveg » 


A társadalmi párbeszéd szerepe a jó kormányzásban

5328 olvasó

Megjelent 2005. április 28-n, csütörtökön

Az elmúlt három évben érvényesültek a jó kormányzás alapelvei: a nyíltság, a részvétel, az elszámoltathatóság, a hatékonyság és a koherencia - mondta Csizmár Gábor, a munkaügyi tárca vezetõje egy budapesti civil fórumon.

A Fehér Könyv az Európai kormányzásról címũ EU-dokumentum vitáján a miniszter emlékeztette a zömében civil szervezeteket képviselő részvevőket, hogy az elmúlt három évben a kormány sokat tett a társadalmi párbeszéd intézményeinek fejlesztéséért. Törvény biztosítja a kormányzati szervek mũködésének átláthatóságát, nyitottá vált a törvényalkotás folyamata, a Nemzeti Civil Alap jelentős anyagi forrásokkal támogatja a társadalmi szervezetek mũködését. A jövőt illetően kijelentette: akkor mũködik jól a kormány, ha megvalésítja az emberek vágyait, hogy legyen munkájuk, jó keresetük, lakhatásuk, biztonságuk és minél tovább élhessenek jó egészségben. A férum részvevői felvetették, hogy az ország lakossága egyelőre nem érzékeli az EU-csatlakozás előnyeit, egyes területeken nem vagyunk egyenjogúak, a régi tagországok nem hozták meg a szükséges áldozatokat az új tagok felzárkéztatása érdekében. - Újra kell szervezni magunkat, hogy versenyképesek legyünk - állapította meg egy hozzászóló. Elmondták, hogy az Uniós pályázatokon nyertes foglakoztatási célú civil szervezetek nem tudják az álláshelyeket kialakítani, mert nincsenek anyagi forrásaik, valami bázis kellene, amíg hozzájutnak a pályázati pénzekhez. Sürgették a párbeszédet a 2006-13. közötti időszakra szóló tervezéssel kapcsolatban, félve attól, hogy "elfogy az idő és közben eldőlnek a dolgok".

Csizmár Gábor válaszában egyetértett, hogy bizonyos területeken - lásd munkavállalási lehetőség - nem vagyunk egyenrangúak, de - hangsúlyozta - ebbe a kormányzat nem kíván belenyugodni. Megjegyezte: ha az Európai Unió versenyképessé kíván válni a világ más régiéival szemben, akkor a belső vetólkedést az együttmũködésnek kell felváltani. Egyetértett azzal, hogy újra kell szervezni magunkat az ország versenyképessége érdekében. Elismerte, hogy az Uniós pályázatoknál - jelentős összegekről lévén szé - történt némi "túlbiztosítás", ami bürokratikus akadályokat jelent, de már intézkedéseket hozott a hatékonyabb, gyorsabb ügyintézés érdekében. Felhívta a jelenlévő pályázati nyertesek figyelmét, hogy szerződéskötésnél kérhető előleg. Megnyugtatta az érintetteket, hogy a 2006-13. közötti évek fejlesztési terveit illetően még nem dőlt el semmi, a dokumentumokon dolgoznak a szakértők, lesz lehetőség a párbeszédre és az álláspontok érvényesítésére.

A szakminiszter megerősítette: a munkaügyi tárca, úgy is mint a társadalmi párbeszéd egyik "gazdája", kész az átfogé együttmũködésre a civil szervezetekkel.

vissza