PÁLYÁZATKERESŐ ÉS PÁLYZATI INFORMÁCIÓS SZAKPORTÁL ( WWW.PAKE.HU )
munkaugyes@mtmail.hu|Oldaltérkép

Pályázatkereső.huPályázatkereső.hu

Összes pályázat: 2340 Érvényben levő: 0

PÁLYÁZAT KERESÉS:  RÉGIÓ »   kinek szól »   Keresendő szöveg » 


Közel 650 milliárd forint támogatást kapott az agrárium 2016-ban

3971 olvasó

Megjelent 2017. július 17-n, hétfőn

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet rendszeresen közöl az agrár- és vidékfejlesztési támogatások összetételéről, a főbb célokra történő felhasználásának aktuális állásáról, valamint a lízingcégek és az ágazati csődráták alakulásának helyzetéről tájékoztatás

Az összefoglaló szerint az agrárium és a vidék fejlesztését támogató intézkedésekre összességében 647,3 milliárd forintot fordítottak 2016-ban. Ez az összeg 145 milliárd forinttal maradt el az előző évitől, amely csökkenés a vidékfejlesztési programokra folyósított, mintegy 255 milliárd forinttal kisebb támogatási összegnek tulajdonítható. Emellett a piaci és egyéb támogatások keretében kifizetett összeg is mérséklődött, megközelítőleg 3 milliárd forinttal. A csökkenés hátterében főként az agrárpiaci támogatások, azon belül is a borászati ágazat támogatásának mérséklődése áll, míg az egyéb uniós támogatást kiegészítő támogatások érdemben nem változtak.

 

Ezzel ellentétben a közvetlen termelői támogatásokra az eddigieknél magasabb nagyságrendben történtek előleg kifizetések az év végén, ezáltal a 2016-ban folyósított 486,7 milliárd forint támogatás több mint 100 milliárd forinttal haladta meg a 2015. évi közvetlen támogatások összegét. Emellett a nemzeti támogatások is bővültek, összességében 13,1 milliárd forinttal, így a nemzeti támogatás jogcímein együttesen 98,7 milliárd forint támogatásban részesültek a kedvezményezettek a 2016. évben.

 

A termelőknek nyújtott közvetlen támogatások jelentős bővülése és a vidékfejlesztési támogatások keretében kifizetett kevesebb összeg a közvetlen támogatások agrár- és vidékfejlesztési támogatásokon belüli arányának számottevő növekedését eredményezte. Míg a közvetlen támogatási jogcímeken megvalósult kifizetés a korábbi évben az agrárium és vidék fejlesztését szolgáló támogatások közel felét képezte, addig a tárgyévben annak 75,2 százalékát tette ki. A nemzeti támogatások aránya az összes támogatáson belül szintén növekedett összességében 4,1 százalékponttal. A piaci és egyéb támogatások részaránya változatlanul alakult, szemben a vidékfejlesztési és halászati programok részesedésével, amely 36,7 százalékról 5,5 százalékra csökkent a 2016. évben.

 

A közvetlen termelői támogatások keretében megvalósult kifizetés a jogcímek tekintetében jelentősen módosult a 2015. évhez képest. Az elkülönített és különleges támogatások, illetve a szerkezetátalakítási jogcímekre 2015-ben még folyósítottak támogatási összeget, azonban 2016-ban már nem történt kifizetés. A 2015-től újonnan megjelent közvetlen támogatási jogcímekre 2016-ban indultak meg a kifizetések. A gazdálkodóknak a 2016. évben folyósított mintegy 487 milliárd forint közvetlen támogatás az előző évben kifizetett összeget több mint 100 milliárd forinttal haladta meg.

 

A közvetlen támogatásokra folyósított összeg továbbra is jellemzően területalapú támogatás formájában (51,6 százalék) és a zöldítési komponens keretében (31,7 százalék) jutott el a kedvezményezettekhez. A zöldítés támogatás jelentős része – amely 2016 első fél évében került kifizetésre – a korábbi évhez kapcsolódik. A 2016. termelési évhez a támogatások kisebb hányada (30,8 százaléka) köthető, emellett a kifizetések egy további része áthúzódik a 2017. évre. A közvetlen támogatási jogcímek között a két fő jogcím mellett a termeléshez kötött támogatások domináltak, amelyekre együttesen a 2015. évi hasonló támogatások összegének közel kétszeresét (181,6 százalékát) 37,3 milliárd forintot folyósítottak.

 

A 2014–2020-as tervezési és programozási időszakban a közvetlen támogatásokból krízistartalékot kell létrehozni a mezőgazdasági termelési és értékesítési válságok kezelésére, amely az egy termelőre eső közvetlen kifizetések 2000 eurót meghaladó összegének csökkentésével valósul meg. Amennyiben a kríziskezelésre létrehozott tartalék nem kerül felhasználásra a pénzügyi év végéig, úgy az a gazdálkodók számára kifizetésre kerül. Ennek értelmében 2016-ban 4,3 milliárd forint támogatást folyósítottak a gazdálkodóknak Pénzügyi fegyelem visszatérítése jogcímen.

Forrás: Pályázati hírek

vissza