PÁLYÁZATKERESŐ ÉS PÁLYZATI INFORMÁCIÓS SZAKPORTÁL ( WWW.PAKE.HU )
munkaugyes@mtmail.hu|Oldaltérkép

Pályázatkereső.huPályázatkereső.hu

Összes pályázat: 2340 Érvényben levő: 3

PÁLYÁZAT KERESÉS:  RÉGIÓ »   kinek szól »   Keresendő szöveg » 


Idén 800 milliárd forintot kaptunk az EU-tól

13971 olvasó

Megjelent 2011. december 27-n, kedden

A 2012-es év pályázatai közül kiemelkedően fontos a versenyképességi programokat támogató konstrukciója 27 milliárd

Az intézményrendszer hatékony munkájának köszönhetően jelentősen felgyorsultak az Európai Uniós fejlesztési támogatások kifizetései, és számottevően emelkedtek az Uniótól beérkező források is - nyilatkozta Petyké Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke az MTI-nek.
A korábbi vezetés idejére jellemző átlagos heti 5,5 milliárd forint kifizetést sikerült megemelni az első évben heti 15 milliárd forintra, az idén a harmadik negyedévben pedig ez a szám 19,7 milliárdra nőtt. Célként 30 milliárd forint heti kifizetést tűzött ki maga elé az NFÜ - hangsúlyozta Petyké Zoltán, aki szerint a rendszer további javítása szükséges, de az értékeléskor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a korábbi időszakhoz képest az intézményrendszer kevesebb erőforrással gazdálkodik.
Az elmúlt egy évben dinamikusan nőtt a szerződött projektek száma a korábbi időszakhoz képest, heti bontásban 103-ról átlagosan 179-re. Csak ezt a mutatét tekintve 75 százalékkal gyorsabb a mostani NFÜ, mint a kormányváltás előtt. A kifizetések volumene ugyancsak ebben az összevetésben 176 százalékos növekedést mutat.
Ez évben, több mint 7.600 támogatéi döntés született mintegy 850 milliárd forint, és mintegy 8.400 szerződést kötöttek csaknem 900 milliárd forint értékben. Az idei, közel 800 milliárd forint kifizetés megközelítőleg 15.400 projektet érint. A 2011. november 1-i adatok alapján az összes időközi kifizetést tekintve az ötödik helyet foglalja el Magyarország az EU tagállamai között.
Az NFÜ elnöke kiemelte, hogy az intézményrendszer adminisztráciés terhei az év végéhez közeledve növekedtek. A közreműködő szervezeteknél elrendelték a hátralékos ügyek feldolgozását, és nemcsak egységesebb lett a szabályozás, hanem átláthatébbá, egyszerűbbé és gyorsabbá vált a végrehajtés a jogszabályi környezet átalakításával. Ehhez kapcsolédéan az NFÜ és a közreműködő szervezetei több elektronikus pályázati alkalmazást, a gyorsabb ügyintézést elősegítő eszközt vezettek be, valamint alkalmazzák és betartják a csökkentett átfutási határidőket.
Terveik szerint 2012-ben több mint 1.500 milliárd forint értékben születnek támogaté döntések. Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) programjainak keretében mintegy 1.400 milliárd forint Európai Uniós forrás kifizetésével számolnak a 2012. évi költségvetésben. Mindez nagymértékben hozzájárul az ország megújításához, a gazdaság fejlesztéséhez és a társadalom megerősítéséhez - mondta Petyké Zoltán.
Hangsúlyozta, hogy a jövőben - szándékuk szerint - gyorsulni fog a projekttervezéssel és menedzseléssel, az ellenőrzés koordináciéjával kapcsolatos feladatok elvégzése, az adminisztráciét tovább csökkentő informatikai fejlesztések, illetve az engedélyezési és finanszírozási folyamatok egyszerűsítésével összefüggő, valamint a támogatások rendjóhez kapcsolédé munkálatok megvalésítása. Az operatív programok közötti 2011-es forrásátcsoportosítás legnagyobb pénzmozgással járó változása az Új Széchenyi Terv Zöldgazdaság-fejlesztési Programját érinti. A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) hatékony energiafelhasználást és megújulé energiafelhasználás növelését támogaté konstrukciéira 160 milliárd forint kerül átcsoportosításra a Közlekedés Operatív Programból (KÖZOP). A különböző KEOP programok a nagy érdeklődés miatt mára forráshiányossá váltak, ezért azokra a területekre kerülnek átcsoportosításra a források, ahol biztosított a gyors és hatékony felhasználásuk.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program(TIOP) 2012-es terveiben két jelentős összegű pályázat megjelenése várhaté, az egyik a struktúraváltoztatást támogaté infrastruktúra-fejlesztés a fekvőbeteg-szakellátásban 44 milliárd forint összegben, a másik a közszolgáltatásokhoz valé egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése 8 milliárd forint értékben. Ugyancsak tekintólyes keretösszegű pályázatok megjelenése várhaté jövőre a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretén belül is. Ide tartozik az innovatív iskolák fejlesztése 30 milliárd forint, a munkahelyi képzések támogatása 21 milliárd forint és az egészségfejlesztés a közoktatásban elnevezésű pályázat 20 milliárd forint kerettel.
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) 2012-es pályázatai közül kiemelkedően fontos a versenyképességi programokat támogaté konstrukciéja 27 milliárd forint, illetve az innováciés és technolégiai parkok támogatását segítő pályázata 15 milliárd forint keretösszegben.
A Regionális Operatív Programok (ROP) keretében fejleszteni kívánják egyebek mellett az egészségügyi turisztikai szolgáltatásokat 14 milliárd forint, valamint az alap és járóbeteg ellátást 4 milliárd forint keretösszegben.

Forrás: MTI

vissza