PÁLYÁZATKERESŐ ÉS PÁLYZATI INFORMÁCIÓS SZAKPORTÁL ( WWW.PAKE.HU )
munkaugyes@mtmail.hu|Oldaltérkép

Pályázatkereső.huPályázatkereső.hu

Összes pályázat: 2340 Érvényben levő: 4

PÁLYÁZAT KERESÉS:  RÉGIÓ »   kinek szól »   Keresendő szöveg » 


500 új, 1000 megtartott munkahely

11819 olvasó

Megjelent 2011. július 14-n, csütörtökön

Látszanak az első eredményei a megyei munkaügyi programoknak

A kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására tavasszal kiírt pályázaton az országosan rendelkezésre állé mintegy 5 milliárd forint 17 százalékét megyei foglalkoztatók nyerték el. Az előző évekhez viszonyítva jóval több pályázat érkezett, illetve kapott támogatást Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből. Míg 2010-ben a 36 beadott megyénkbeli pályázat közül 27 nyert, addig 2011-ben a 124 pályázat közül 75 kapott támogaté döntést. A döntések alapján a megyében összességében 522 új munkahely létesítésére és további 1009 fő foglalkoztatotti létszám megtartására is kötelezettséget vállalnak a pályázék.

A 75 nyertes pályázat közül 37 pályázé 5 millió forint alatti összeget igényelt, további 18 pályázat 5-10 millió forint közötti támogatást nyert. Ez az arány jól mutatja, hogy a pályázati kiírás leginkább a mikrovállalkozások számára nyújtott kedvező lehetőséget. A feldolgozóipar területéről nyert a legtöbb pályázat, ezen kívül nagy arányt képvisel a kereskedelem, gépjárműjavítás is, illetve az építőipar, és a vendéglátás területéről is számos nyertes pályázat volt.

Tavaszi munkahelybővítések

A megyei munkaügyi központ nyilvántartása szerint az év első felében megyénkben egy újonnan alakulé és tíz már működő munkáltató tervezett és hajtott végre jelentősebb, legalább 10 fős létszámbővítést. A fejlesztések révén összesen 453-mal nőtt a munkahelyek száma a megyében. A munkahelybővítő vállalkozások közül három Miskolcon, öt Kazincbarcikán, egy Tiszaújvárosban és kettő Edelényben működik. A munkadók szociális ápoléknak, textilipari gépkezelőknek és gyártésori munkásoknak, segédmunkásoknak kínáltak főként elhelyezkedési lehetőséget. A cégek közül három a feldolgozóipar (fémalakítás, porkohászat, elektronikai alkatrész gyártása, egyéb textiltermék gyártása), egy az építőipar (épület, híd, alagút, közmű, vezeték építése), egy a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, kettő az ingatlanügyletek (üzletviteli tanácsadás), szintén kettő az egészségügyi, szociális ellátás, egy pedig az egyéb szolgáltatás (szennyvíz, hulladókkezelés) területén tervezett munkaerő-felvételt. Az egy újonnan alakulé cég – tervei szerint – Edelény körzetében 40 fő részére hoz létre új munkahelyet. A munkáltató új profilként csomagoléanyagot tervez gyártani, melyhez 20 fő megváltozott munkaképességű és 20 fő regisztrált álláskeresőt kíván alkalmazni.

Ózdi példaprogram

A munkaügyi központ az ÓAM Ózdi Acélművek Kft-vel együttműködve a cég munkahelymegőrzését biztosíté úgynevezett pilot munkaerő-piaci programot dolgozott ki részmunkaidős foglalkoztatási támogatásra alapozva. A Munkaerőpiaci Alap Irányíté Testületének döntése értelmében 113,7 millió forint összköltségű program megvalésítására nyertek ezáltal támogatását. A Munkaerőpiaci Alap Foglalkoztatási Alaprésze központi kerete a költségek 50 százalékának megfelelő, 56,8 millió forint forrást biztosít, 50 százalékban pedig a Munkaerőpiaci Alap Foglalkoztatási Alaprész megyei decentralizált kerete biztosítja a megvalésítás forrását.

A program keretében az Ózdi Acélművek Kft. – meglévő foglalkoztatási szintjónek megtartása érdekében – részmunkaidőben foglalkoztatja munkavállalóit legfeljebb négy hónapos időtartamban, melyhez a munkaügyi központ támogatást nyújt a jelenleg hatályos jogszabályok alapján. A megállapodás szerint a társaság a támogatás fejében a támogatott időszakkal megegyező továbbfoglalkoztatási kötelezettséget vállal. A támogatott időszak alatt a munkavállalókat legalább a teljes munkaidő felét elérő részmunkaidőnek megfelelő munkaidőkeretben, a továbbfoglalkoztatási időszakban pedig a teljes munkaidőnek megfelelő munkaidőkeretben foglalkoztatják.

Forrás: borsod Online

vissza