PÁLYÁZATKERESŐ ÉS PÁLYZATI INFORMÁCIÓS SZAKPORTÁL ( WWW.PAKE.HU )
munkaugyes@mtmail.hu|Oldaltérkép

Pályázatkereső.huPályázatkereső.hu

Összes pályázat: 2340 Érvényben levő: 0

PÁLYÁZAT KERESÉS:  RÉGIÓ »   kinek szól »   Keresendő szöveg » 


Értékelés

6088 olvasó

Megjelent 2012. február 08-n, szerdán

Ha elõre gondolkodik a pályázatért felelõs személy

Most már páran már ugranának a költségvetéshez, hiszen úgy tûnhet, már minden leírás benne van a pályázatban, ami benne lehet. Nos, azért még fér bele: ha elõre gondolkodik a pályázatért felelõs személy, tudhatja, hogy a pályázattal majd el is kell számolnia a támogató szervezet felé. Sokkal jobb, ha már a pályázatban értékeljük a várható eredményeket, már csak azért is, mert így mi "adjuk" az értékelési módszert is, és nem a támogató!  Érdemes tehát már elõre értékelni a programot, így aztán csak össze kell majd hasonlítani a tényleges, programvégi értékelést az elõzetessel, illetve még van lehetõségünk arra, hogy alakítsunk a programon és pályázaton. Ha a program célját pontosan meghatároztuk, a siker objektíven mérhetõ, az értékelõ kérdések pedig "adják magukat".

Például: Összehasonlítva hasonló munkát végzõkkel milyenek az eredményeink? A program, mely részei mondhatók a legsikeresebbnek?

Az elõzetes értékelésbe még nem vehetjük bele az olyan szempontokat, mint a költséghatékonyság vagy a résztvevõk száma, hiszen azt még csak tervezzük! Néhány pályázó, ha fel is ajánl valamilyen értékelési módot, elköveti néha a következõ hibákat:

Nem tartja szükségesnek az értékelést - ("Kiállításunk magáért beszél, látható lesz, hogy jó helyre költöttük el a pénzt!") 

Valamilyen túl tudományos, költséges és szükségtelen módot javasol. - ("A program folyamatos értékelését egy 11 szakértõbõl álló szakmai zsûri hetenkénti értekezlete biztosítja a tevékenység egésze alatt.") 

Valamiféle szakértõ veszi át az egész dolgot ("Dr. Nagy Tudor, a habarovszki egyetem professzora fogja a program értékelõ tanulmányát megírni") 

Valamiféle komolytalan, gyerekes értékelési módot javasol ("Összeállítunk egy kis kérdõívet, amelyen a résztvevõk 1-tõl 3-ig pontozhatják az esemény színvonalát.”) 

Megfontolandó lépések:

A tevékenység céljainak tisztázása 

Már eleve gondoljunk a világos és mérhetõ célokra a tervezésnél, így a saját dolgunkat is megkönnyítjük!

Gondoljunk az értékelés olvasóinak szempontjaira. 

A csoport tagjainak értékelési szempontjai nem biztos , hogy megegyeznek a támogatók szempontjaival. Különösen vonatkozik ez a pénzügyi részekre! Sok pályázó hajlamos csak az eredményt nézni, az oda vezetõ utat, illetve a költségeket pedig a "cél szentesíti az eszközt" alapon mellékesnek tekinteni az értékelés szempontjából. Ez a szemlélet igen kevés támogató szervezetre jellemzõ, de alapjában sem elég csak a végeredményt nézni.

Munkaértékelés - eredményértékelés - vagy mindkettõ 

Természetesen el lehet dönteni, hogy milyen értékelést ajánlunk fel, mi a fontosabb szempontrendszer. Azt viszont mindenképp tegyük világossá, hogy miért az adott értékelési módszert választottuk.

Ki végzi el az értékelést 

A legfontosabb annak eldöntése és megindokolása, hogy külsõ vagy belsõ szakember végzi el az értékelést, és miért pont õ. Hangsúlyozom megint, elõkészítõ értékelésrõl van szó, nem a program utáni tényleges értékelésrõl.

Mennyiben legyen szó az anyagi vonzatokról? 

Ha két közel azonos eredménnyel járó program közül az egyik jóval takarékosabb, nyilván érdemes azt választani. Az elõzetes értékelés kimutathatja a költségvetés hiányosságait - viszont magyarázatot is tud adni az egyes költségekre.

Hogyan gyûjtjük össze az értékeléshez szükséges adatokat? 

Ez a tevékenység jellegétõl függ. Érdemes az elõzetes értékelésben ide beépíteni az ellenõrzési pontokat, amelyeket a tevékenység alatt használunk és a végsõ értékelésben, összehasonlítunk a tervezettel.

Hogyan rendszerezzük az adatokat? 

Az összegyûjtött adathalmazt válogatni és rendszerezni is kell, ennek módszerét is elõre el kell dönteni.

Milyen formában állítjuk össze a végsõ értékelési riportot? 

Ha a kiírás nem határozza meg az értékelés formai követelményeit, érdemes elõre jelezni a támogató felé, hogy milyen riportot várhat tõlünk.

Ellenõrzõ lista

A módszereket és a végeredményt is értékeli 

Bemutatja, hogy ki és miért pont õ fog értékelni 

Értékelési kritériumrendszert állít fel 

Leírja az adatgyûjtõ és rendszerezõ módszereket 

Bemutatja, hogy az értékelés mennyiben hasznosul a program folyamán 

Felajánlja a programvégi értékelés módszerét és az összehasonlítás lehetõségét

vissza