PÁLYÁZATKERESŐ ÉS PÁLYZATI INFORMÁCIÓS SZAKPORTÁL ( WWW.PAKE.HU )
munkaugyes@mtmail.hu|Oldaltérkép

Pályázatkereső.huPályázatkereső.hu

Összes pályázat: 2340 Érvényben levő: 1

PÁLYÁZAT KERESÉS:  RÉGIÓ »   kinek szól »   Keresendő szöveg » 


Mire figyeljen a kedvezményezett a projekt végrehajtás során?

5956 olvasó

Megjelent 2014. március 01-n, szombaton

Kedvezményezettek részéről leggyakrabban felmerülő problémák a projekt végrehajtás során

- Szerződéskötést követően érdemes újra olvasni az uniós támogatások felhasználására vonatkozó dokumentumokat (pályázati kiírás, útmutató, támogatási szerződés, általános szerződési feltételek, horizontális vállalásokhoz kapcsolódó útmutatók)
- Fontos, hogy a kedvezményezettek nyomon kövessék a közbeszerzésre vonatkozó jogszabályok változását, hiszen a projektek végrehajtása során az egyik legtöbb problémát okozó terület a közbeszerzések szabályossága.
- Lényeges pont, hogy a projekt folyamataihoz kapcsolódó időigény megfelelően kerüljön felmérésre és beépítésre a projekt ütemezésébe, hiszen ellenkező esetben a felmerülő probléma a projekt végrehajtását veszélyeztetheti.
- A beruházás megvalósulását igazoló dokumentumok rendelkezésre állása - összhangban a támogatási szerződéssel, mely rögzíti a pénzügyi elszámolás rendjét - nélkülözhetetlen a projekt szabályos végrehajtásához.
- A tapasztalatok azt mutatják, hogy a benyújtott elszámolások nagy része hiánypótlásra szorul. Ez jelentős kapacitásokat köt le és lassítja a kifizetéseket, ezért fontos, hogy az elszámolások hiánytalanul kerüljenek benyújtásra.
- A kedvezményezettek az adataikban történő változásokat, valamint a projekt műszaki tartalmában bekövetkezett változásokat minden esetben kötelesek bejelenteni és azt megfelelően indokolni. Ezek elmulasztása lassítja a jóváhagyási, kifizetési, projekt zárási folyamatokat.
- A végrehajtás során kitöltendő elszámolások, előrehaladási jelentések sikeres kitöltéséhez segítséget nyújtanak az ún. Kitöltő programok (UMFT/ÚSZT). Így a kedvezményezettek elektronikus úton nyújthatják be anyagaikat, illetve tájékozódhatnak azok előrehaladásáról.
- Nem beruházás jellegű projektek esetén gyakran előfordul, hogy a teljesítések dokumentálására nem fordítanak kellő figyelmet. Ez pedig utólag nem pótolható.

Forrás: EU2020

Kapcsolódó dokumentum:

Esettanulmány

vissza